AFISA KATA EKFOVISMOU 1

Η Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα .Στην περσινή,  ΚΣΤ΄ σύνοδο, που  λόγω των υγιειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τον μαθητή της Γ΄ πλέον τάξης, Δημήτρη Σιώμο, ο οποίος δήλωσε πως  η συμμετοχή του αποτελεί για τον ίδιο μια πολύ σημαντική και ξεχωριστή εμπειρία.

  Οι μαθητές μας φέτος έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στην ομάδα συμμετοχικής δράσης κι έτσι αυτή αποτελείται από 25 μαθητές της Α και Β τάξης.

Στο πλαίσιο της  κεντρικής θεματικής της  ΚΖ΄ συνόδου  (2022-2023), «Αφοπλίζοντας τη Βία» η ομάδα  προσέγγισε το θέμα της Βίας σε όλες τις μορφές της.  Οι μαθητές εργάστηκαν σε υποομάδες και ετοίμασαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την κακοποίηση του παιδιού, την οπάδική βία, την έμφυλη βία, τη βία στο διαδίκτυο.

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού οι μαθητές της ομάδας συμμετοχικής δράσης σκέφτηκσν να δημιουργήσουν μια αφίσα με μήνυμα κατάλληλο για την Ημέρα και την παρουσίασαν στο σχολείο, χαρίζοντας μάλιστα και σε κάθε συμμαθητή τους και έναν σελιδοδείκτη με το ίδιο μηνυμα.  Κατά την παρουσίαση της αφίσας διατύπωσαν τα συνθήματα τους κατά της βίας στο σχολείο.

Επίπλέον , οι μαθητές επισκέφτηκαν  και μοίρασαν την αφίσα που δημιούργησαν στο ΕΠΑΛ, και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού και την έστειλαν  στο Γυμνάσιο και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού , βγάζοντας έτσι το μήνυμα τους και έξω από τα όρια του σχολείου μας.